onsdag 7. mars 2012

Respirasjonssystemet

Beskrive hvorfor og hvordan vi puster
Vi puster for å få oksygen og for å kvitte oss med karbondioksid. Når vi puster passerer luft gjennom nesen og ned i luftrørene og inn i stadige mindre bronkier. Bronkiene deler seg opp i mindre bronkioler og luftveier ender opp i små, tynne, skjøre sekker som kalles alveoler. Når vi puster inn fylles disse alveolene seg opp med luft, disse alveolene ligger ved lungene. Og det er altså her oksygen utskiftes med karbondioksid.
Fortell om oppbygging og funksjon av luftveiene og lungene.

Fra strupen fortsetter lufta ned luftrøret. Luftrøret er bygd opp av hesteskoformede bruskringer, dermed er alltid luftrøret åpent. Hver lunge inneholder 300-400 alveoler, alveol er de greinene du har i lungene som hjelper luften inn og ut. Alveolene er dekket av en tynn hinne og er omgitt av kapillærer. Kapillærer er tynneste blodårene.


Mange tror at lungene kan ha samme størrelse, men det har de ikke. Lungene kan ha helt forskjellig størrelse, for ofte er den venstre lungen mindre pga hjertet. Høyre lunge har 3 lungelapper mens venstre lunge bare har 2.





Tegn, sett navn på og forklar gassutvekslingen i lungene.
Når vi puster inn oksygen og oksygenet går til alveolene . Rundt alveolene er det en tett vegg som er veldig tynn med blodårer. Oksygenet går da lett fra alveolene og over til de røde blodcellene. CO2 ligger i det oksygenfattige blodet. Dette blir da overført til alveolene igjen som vi da puster inn.
Læringsmål: Forstå hva som skjer hvis cellene ikke får oksygen.
Kroppen er avhengig av oksygen, og siden oksygen føres til alle cellene kan dette gi store skader på få minutter. Disse skadene kan være varige.